Mołdawskie perełki kulinarne — co jedzą i pija Mołdawianie?
Mołdawia to miejsce, które powinny odwiedzić wszystkie osoby, które uwielbiają próbować nowych potraw i pragną uczty dla swoich kubków smakowych. W kuchni dominują dojrzewające w słońcu warzywa oraz owoce, które są soczyste, słodkie i bogate w różnorodne aromaty i smaki. Do tego wino kagar i uczta gotowa.
Warzywa i owoce w Mołdawii – czego warto spróbować?
Zacznijmy od tego, że warzywa i owoce dojrzewające w Mołdawii mają wyjątkowy smak, a nawet coś magicznego, co jest uwarunkowane warunkami, w jakich rosną. Wszystko jest słodkie i soczyste, dochodzi do tego bogaty aromat, ciekawy smak… dlatego warto się nimi rozkoszować zarówno w wersji surowej, jak i w bogatych, interesujących potrawach.
W Mołdawii kisi się arbuzy! To dodatek, który zasługuje na szczególną uwagę, zaskakuje i jest wyjątkowo smaczny. Do tego wino kagor i wszystko smakuje jeszcze lepiej.
Popularne dania Mołdawii – czego warto spróbować?
Placinta to rodzaj smażonego albo pieczonego ciasta z nadzieniem. W jednym wydaniu wygląda bardziej, jak pierogi, innym razem bardziej pita czy baklawa, ale zawsze pomiędzy warstwami ciasta drożdżowego występuje smakowite nadzienie (najczęściej jest to dżem albo bryndza). Przed spożyciem placintę macza się w kwaśnej śmietanie.
Sarmale to druga propozycja, która przypomina nasze gołąbki zawinięte w liście winogron. Smakują doskonale, idealnie się prezentują, a bogaty aromat sprawia, że trudno nie sięgnąć po kolejną, a potem jeszcze jedną…
Mamaliaga to kasza kukurydziana ugotowana na sztywno, która z wyglądu przypomina bochenek chleba. To dodatek do dań, który stawia się na stole i można się nim dzielić. Jest smakowite, ciekawe i bardzo aromatyczne.
Z kolei zeama to rodzaj rosołu, który powstaje z mięsa zagrodowego kurczaka. To danie, które trzeba spróbować.
Cusma lui Guata to znany mołdawski deser przypominający górę zwiniętych naleśników. W środku naleśników znajdują się miękkie, gotowane wiśnie z kompotu. Na górze deseru jest ubita delikatna śmietana, a na niej ląduje jeszcze gorzka czekolada. Deser rozpływa się w ustach, to doskonałe zakończenie wieczoru, kiedy na stole znajduje się również wino kagor.