Miód manuka i jego właściwości
Czy warto włączyć miód manuka do swej diety? Naturalnie! Ten wartościowy dodatek do menu to naturalny lek na wiele przypadłości, który może oczarować nas zarówno swą wartością odżywczą, jak i wspaniałym smakiem. Co warto wiedzieć na ten temat? W jaki sposób miód manuka może nas wspierać w naszej codziennej walce o zdrowie?
Miód manuka to produkt o ogromnej wartości odżywczej. W jego składzie można znaleźć sporo witamin z grupy B, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować, nie brak tu również cennych aminokwasów oraz takich składników mineralnych, jak: żelazo, cynk, fosfor oraz miedź. Taki skład sprawia, iż zdrowa dieta z miodem manuka, jako częstym dodatkiem, może każdemu z nas przynieść bardzo dużo korzyści. Jakich? Wiadomo, że miód ten świetnie sprawdza się w walce z bakteriami, które są ogromnym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Dieta z takim dodatkiem ma jednocześnie bardzo dobry wpływ na naturalną odporność organizmu każdego z nas, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, gdy ryzyko złapania grypy znacznie się zwiększa. Miód manuka to naturalne wsparcie i dla naszego przewodu pokarmowego, a regularne sięganie po taki dodatek może uchronić nas przed wieloma problemami związanymi z trawieniem. Warto też pamiętać, iż ten gatunek miodu świetnie sprawdza się, jako naturalny kosmetyk, a peeling z jego udziałem pozwala nie tylko skutecznie oczyścić twarz, ale zminimalizować te straty, które są związane z działalnością wolnych rodników. Zdrowsza i lepiej odżywiona skóra przestaje być dzięki temu tylko marzeniem, a my możemy cieszyć się i lepszą formą, i piękniejszym wyglądem.